W czterech grupach mieszaliśmy wodę z:
- cukrem w kryształkach,
- cukrem pudrem,
- solą kuchenną,
- oraz, jak się w trakcie pracy okazał, cukrem i solą na raz (na co wpadła jedna z uczennic).
Na początku byłam troszkę zła, że Nikola nie posłuchała polecenia, ale potem doszłam do wniosku, że zobaczymy, co wyniknie z tego jej pomysłu :)
Po tygodniu...
Odparowanie – metoda rozdzielania stosowana w przypadku, kiedy mieszaniną jest roztwór wodny. Warunkiem zastosowania tej metody jest fakt, że substancja rozpuszczona musi być nielotna, dzięki czemu można odparować wodę a substancja rozpuszczona pozostaje na dnie zbiornika. Sposób przeprowadzania tej metody polega na podgrzaniu parowniczki nad palnikiem do momentu uzyskania suchej substancji. Przykładem może być na przykład otrzymywanie soli kuchennej z wody morskiej.
Wnioski w kolejnym poście ;)

